Prosjekt Salomon SUT 2023

Prosjektet ble opprettet for første gang av Jim i 2022.  Salomon Norge stilte opp umiddelbart og støtter deltakerne med det de måtte trenge av utstyr. Stor takk til Joakim og Salomon for dette.

Jim er initiativtaker og har overordnet ansvar og Tor Arne er mentor og medhjelper. Vi starter med to deltakere som har erfart rus og eller mental helse problematikk. Målet er og gjennomføre en, for dem, valgfri distanse på Sandnes Ultratrail. Vi trener sammen fast to dager i uken, en av disse sammen med nybegynnergruppen til Dale Fjelløpere. En dag i måneden har vi i tillegg langtur. I tillegg til dette trener deltakerne på egenhånd etter en plan laget av Tor Arne. 

Hovedmålet med prosjektet er og vise at absolutt alle, uansett bakgrunn, kan bli med og oppleve mestring og glede av felleskapet i løpingen. Vi er alle folk!

Jim

Jeg har selv strevd med mental uhelse hele livet. Mye angst og depresjon som har ført til at jeg aldri klarte og fullføre hverken skole eller fungere i arbeidslivet. Etter en slankeoperasjon i midten av 30-årene begynte jeg og løpe litt for meg selv og gradvis utviklet jeg meg til og bli en ultraløper. Jeg opplevde mestring på dette feltet og løpegleden ga meg en ny mening med livet, et sosialt nettverk og opplevelsen av dette gjorde at jeg ville dele dette med andre. Der jeg kommer til kort i arbeidslivet kan jeg bidra i livet og gjøre noe samfunnsnyttig på mitt vis. Jeg har fortsatt store problemer med de psykiske utfordringene, men med løpingen kan jeg slippe tankekjør og la angsten få litt pause. 

Tor Arne


 Da Jim tok kontakt med meg og spurte om jeg ville bli med som mentor på Prosjekt Salomon SUT 2023 var jeg ikke i tvil. Jeg har selv en historie med rusavhengighet. Da jeg ble rusfri for 11 år siden ble fysisk aktivitet en viktig brikke i livet. De siste årene har det blitt mer og mer terrengløping. Terrengløping er mestring, glede, natur, fellesskap, endorfiner og mye mer. Hvis jeg kan bidra til å gi dette videre til andre så stiller jeg lett opp


Veronika

Mitt navn er Klara Veronika, er 41 år og bor sammen med Katten min. Har en datter på 18. Jeg er tidligere rusavhengig, samtidig som jeg har PTSD og ADHD. Har 5 års rusfri tid snart. Trening har hjulpet mye, på trening kan jeg slå den indre kritikeren på tygga Uansett hvor håpløst livet kan se ut som, er det alltid en løsning! 

Juha

Født i Sverige, og oppvokst hos en svensk fosterfamilie som jeg flyttet sammen med til Norge når jeg var 5 år. 

Mine biologiske foreldre var finske, og derfra har jeg fått mitt finske navn Juha. (far død 2000, mor død i 2017) Far til 3, alenefar til 2. Jobber på biltema(2012) og A-larm(2021) Begynte å ruse meg når jeg var 15. Havnet i fengsel når jeg var 19. Begynte å jobbe i et vikarbyrå i 98-01 Var fortsatt rus i helgene, og jeg skle skikkelig ut innimellom. Ble far i 2002 og hadde samboer i 5 år. holdt meg delvis rusfri, og jobbet et år som vedlikeholds arbeider på brannstasjonen. Ruset meg aldri rundt barnet mitt, så det ble helst kun i helger. I 2005 ble det slutt med samboer, og flytter hver for oss. I 2005 mistet jeg min fosterfar og da raste alt sammen. Jeg begynte å ruse meg daglig. Begynte også med sprøyter, og jeg kunne ikke ha sønnen min på en stund siden det gikk så gale. Dette var noe jeg selv ga beskjed om til barnemor. 11 mndr etter min fars død så døde søsteren min. Hun tok selvmord etter mange år i psykiatrien. I 2006. Rusen ble enda verre. Jeg var inn og ut i fengsel, og det var mye rus på dette tidspunktet frem til midten av 2008. Så 2005-2008 var noen forferdelige år. Fra fengsel til første gang i behandling i 2009. Holdt meg rusfri i 1 år, og ting gikk endelig bra.... Min mor døde når jeg var i behandling, og jeg havnet rett på kjøret igjen 2009-2011. Disse 2 årene er de mest brutale årene av mitt liv. Bodde rundt på hospits, delvis på gata osv Det var ikke mye sunn fornuft igjen i meg, men den lille fornuften som var igjen fikk meg inn i behandling i august 2011, og jeg reiste inn med 2 søppelsekker med klær som jeg ikke engang ante hvor stammet fra det var alt jeg eide. Så har det bare godt slag i slag siden den gang. Nå eier jeg egen bolig, har tatt sertifikat, og er sjef i mitt eget liv. Har vært rusfri I 11 år i juli.